Friday, January 23, 2015

Animeeritud Titanicu hukk - Parim tragöödia EVAR!

Mingi ütluse järgi oli uudishimu see, mis kassi ära tappis. Kes on see kass ning kas uudishimu on selles kontekstis vaid kontseptsioon või hoopiski reaalne entiteet, mingi paksu kõhuga maakas, keda irooniliselt uudishimuks kustutakse, ma ei tea. Fakt on see, et kass on surnud ning uudishimu oli selle koletu mõrva sooritaja. Antud ütelust kasutatakse muidugi nendel juhtudel, kui inimesed topivad oma nina sinna, kus ei ole tarvis, pelgalt seetõttu, et nad tahavad teada asju, mida neil teada vaja ei ole. Praeguse postituse kontekstis näiteks, on kassiks minu mõistus ning uudishimuks kõnealune film. Üks väga, väga, väga halb film. Sa arvad, et tead mis on halb film? YOU ARE WRONG, SON! Sa ei tea midagi! Sa pole näinud seda, mida mina olen näinud!



Nüüd on see hetk, kus ma jagan oma valu teiega. Ma olen murtud mees. Murdjaks oli uudishimu...ei, oota, seda nalja ma just tegin...Kuid siiski, jagatud valu on jagatud rõõm, seega siin ta on! La leggenda del Titanic, ehk minu kannatused kolmes vaatuses!

Kardinad tõusevad.

Vaatus nr. 1 - Slow build

Aasta on 1999 ning James Cameroni Titanic on inimeste jaoks saadaval olnud juba kaks aastat, kõik teavad seda eepilist, ent kurba lugu. "Kuid kas ikka teavad?" mõtlevad Itaalia animatsiooni tagantlükkajad (sest nad on liiga halvad, et eestvedajad olla, GET IT?) ning otsustavad, et aeg on küps VEEL ÜHEKS Titanicu filmiks. Ent seekord lastele! Noh, loogiline ju! 20. sajandi alguse üks suurimaid tragöödiaid, milles suri enam kui 1500 inimest. Mis saaks olla veelgi paslikum lastefilmi materjal?! Ootan kannatamatult juba sama tiimi uut filmi, mis räägib genotsiidist! Loodetavasti on seal ka rääkivad loomad! Just-just! La leggenda del Titanicu peategelaseks on rääkiv hiir. Või noh, see on see maailm, nagu paljudes lastefilmides kujutatud, kus kõik elusvormid omavad mõtlemis- ja kõnevõimet ning siinkohal isegi ajastu- ja ametikohast riietust. I say what-what?



Film algab vaatega New Yorkile. Et  iga kui viimne vaataja sellest ikka aru saaks, on taustal mugavalt kõlamas New York, New York, et noh, kindluse mõttes või nii, aga ilma Sinatrata (loomulikult) ja halvemini. Kusagil seal, nende suurte üüratute kortermajade keskel asub ka meie peategelase elamine. Kes on hiir. Tal on korter.

Saite aru, jah?

Hiir on üsna vana ning, kuna on hiline aeg, räägib oma lastelastele unejuttu. Mis saaks olla aga veel parem viis, kuidas väikseid lapsi magama saada, kui rääkida neile lugu sellest, kuidas Titanic põhja läks? Film liigubki ajas tagasi ning järgmised 12 minutit on pühendatud sellele, kuidas erinevad inimesed (ja muidugi rääkivad loomad, *KUIDAS MA SAIN UNUSTADA*) Titanicu pardale astuvad. Üheks neist on Elizabeth, rikka vaalapüüdja (?) tütar, kelle käsi on lubatud ühele teisele rikkale, ent õelale mehele, kes plaanib nimetatud abielust vaalapüüdmise äris kasu leida. Originaalne stsenaarium on originaalne (kui nüüd see vaalapüüdmise osa välja jätta)! Elizabethile see muidugi ei meeldi, tema pilku püüab hoopiski nägus mustlane (kelle nimi on, and I kid you not, Don Juan), kes parasjagu kai peal oma koeraga tantsu vehib. Elizabeth jääb ka Don Juanile silma ning niimoodi saadabki mees oma koera naise juurde, too varastab naise kinda ning peale seda leiab aset mitu erinevat stseeni, kus Don Juan Elizabethi kinnast nuusib.

Lapsed, see ongi TRUE LOVE.

järgmine samm


Samal ajal organiseerivad rääkivad hiired teiste rääkivate hiirte laevale talutamist. Vaatajatele (taas)tutvustatakse meie peategelast, eelnevalt juba intros nähtud hiirt, nüüd muidugi tema nooremat versiooni. Vanaisahiir oli nooruses paras kiimakott, sest esimesel võimalusel annab ta ühele brasiilia jalgpallihuvilisest hiirele teada, et tahab tema õde panna. Samal ajal lähevad Don Juan ja ülejäänud mustlased laevale, tema koer kuseb piletikontrollija (võimisiganesmehe) jala peale ning rääkivate hiirte kapten, kelle olemasolu vajadus mulle segaseks jääb, näeb välja täpselt samasugune nagu päris kapten.

Esimese vaatuse lõpp, emotsioon - igavus.

Vaatus nr. 2 - I CAN'T EVEN!

Okei. Inimesed said laevale. Rääkivad loomad niisamuti. Kõikide eelduste kohaselt peaksid need kaks üksust kogema laeva pardal eraldiseisvaid "seiklusi", ilma, et nad omavahel kokku puutuks, eks? EKS?

Ei? Okei...

Laeva peal lähevad asjad väga segaseks, seega siin suuremad punktid, mis leiavad aset alates liikuma asumisest kuni jäämäeni. Teekond punktist A punkti B:

1. Don Juan kurdab kuidas ta tõenäoliselt ei näe Elizabethi enam mitte kunagi. Sest kuidas ta peaks neiu üles leidma. Mitte et nad oleksid mõlemad laeva peal. Jah, Titanic oli suur, aga jumal küll, mees, it's not like et sa pead läbi käima sadu miljoneid ruutmeetreid! SEE ON LAEV! Tõenäosus, et te kokku satute on üpris suur, kui sa ainult vähegi initsiatiivi üles näitaksid! Spoiler: ta ei tee seda.

2. Hiired (peategelane ja brasiillasest jalkahull) näevd oma jalutuskäigul läbi ventilatsiooni Elizabethi. Järgnev on autentne dialoogijupp filmist:

Ronnie: [re: Elizabeth] I'll see her in my dreams for the rest of my life.
Top Connors: I hate to be a spoilsport, but I would like to draw to your attention the fact that she's a woman, and you're a mouse!
Ronnie: Well, there's one thing I'm not, and that's a racist.

...umm. Vabandust, mida?

Ronnie: Well, there's one thing I'm not, and that's a racist.

Ronnie: Well, there's one thing I'm not, and that's a racist.

Ronnie: Well, there's one thing I'm not, and that's a racist.


Okei.

3. Elizabeth on kurb, sest tema (hetkeseisuga) tulevane abikaasa on õel mölakas. Ta läheb laeva ahtrisse reelingu peale nutma, üksik pisar kukub üle laevaääre ning otse delfiini koonu peale. Delfiinid hakkavad äkitselt Elizabethiga rääkima, sest KUUKIIRE MAAGIA! Elizabeth saab teada, et vaalad on ohus vms, maiteaenam. Miks?

Nagu...miks?

4. Õel tulevane abikaasa-piraat saadab lakei oma "meeste" juurde. Tuleb välja, et tema "mehed" on rääkivad haid, kelle pealik kannab triibulist vanglarõivastust. Tuleb välja, et kurjad inimesed ei vaja KUUKIIRE MAAGIAT, vaid saavad loomadega suhelda ilma selleta.



5. Hiired tulevad Elizabethiga rääkima. Neiu ei tee teist nägugi kui nemad ka rääkima hakkavad. Eks mind ka ei üllataks enam miski. Koos lubatakse vaalasid aidata. KEDA KOTIVAD NEED KURADIMA VAALAD, ANYWAY? No offence, päris vaalad. Haid saavad käsu laeva kannul püsida, sest *hint-hint*, nende abi on hiljem vaja.

6. Don Juan mossitab, seega vaalad peavad ootama. Koer ja hiired viivad noored armunud kokku. See, dude? See ei olnud võimatu! Isegi koer sai sellega hakkama! Don Juan ja Elizabeth leiavad teineteist, vahetavad ehk ühe lause ning leiavad, et tegemist on igavese armastusega. Päriselt! Viis minutit hiljem on Elizabeth isa juures ja ütleb, et "Jou issi! Ma ei taha selle piraadiga abielluda, ma tahan hoopis selle mustlaspoisiga abielluda. Noh, see tüüp, keda ma kohtasin täna hommikul ja me rääkisime. Vist." Isa vastab selle peale, et "Mis teeb sind õnnelikuks, teeb mind õnnelikuks. Kõlab nagu hea idee! #pohhyolo"

7. Õel piraat saab teada, et Elizabeth ei taha teda ning sellega lähevad tema kavalad plaanid (midagi seotud vaaladega) vett vedama. Sellega tulenevalt võetakse Elizabethi isa kinni, sunnitakse teda mingit lepingut allkirjastama (mis on seotud kuidagi vaaladega) ning seejärel läheb annab lakei haidele käsu laev keskööl põhja lasta. Oot, oot, aga Titanic sõitis ju jäämäe otsa! Kuidas haid siia sekkuvad? QUE THE MUSIC!

8. Haid, just noodsamad eelnimetatud õelad haid vanglakostüümide ja värkidega, lähevad merepõhjas elava hiiglasliku kaheksajala juurde, kelle nimi on Tentacles ning kes on kas viie-aastane või tõsiste mentaalsete probleemidega. Haid ja kaheksajalg korraldavad jääkamakaloopimis võistluse, mis kulmineerub sellega, et Tentacles viskab suure jäämäe mere pinnale. Jah, saladus on paljastatud! Nüüd teame me kõik, kuidas suur jäämägi Titanicu teele sattus! Kohe peale seda, kui tegu tehtud saab, tulevad delfiinid ja sõimavad kaheksajala näo täis. Lisaks tekib küsimus, et miks ei lähe Tentacles kohe ja ei tiri jäämäge tee pealt eest ära. Jõudu tal ju on.



Aa, õige. Mõistust mitte. Saan aru.

Titanic sõidab vastu jäämäge. Edasist me juba teame. OR DO WE?

Teise vaatuse lõpp, emotsioon - segadus.

Vaatus nr. 3 - See valu lõppeb peagi...

Nii. Titanic sõitis vastu jäämäge. Edasine on üpriski traagiline ja kurb lugu, AGA MITTE SELLES FILMIS! Oh ei! Esimene asi, mida pardal olukorda kontrollivad madrused meile teada annavad on see, et "Päästepaate jagub KÕIGILE!" See lause tuleb meelde jätta ning mitte ainult selle tõttu, et reaalsuses oli päästepaate vääääga vähe. Igatahes, kõik on õnnelikud, mingit probleemi pole ning kui Don Juan ja Elizabeth viimase isa üles leiavad ja päästepaadi peale saadavad, lehvitab isa neile, endal suur naeratus näol. Ei mingeid probleeme, eks?

Elizabeth ja Don Juan jäävad mingil veidral põhjusel laevale. Kuigi noh, päästepaate jätkub ju kõigile. Piraat on oma käsilastega kusjuures juba ammu lahkunud, enne veel kui laev põhja lasti. Piraadi plaan oli oma sõbrad väikse laevaga endale lähedusse järgi kutsuda ning selleks saatis ta välja telegrammi. AGA. Telegramm ei jõudnud kohale, sest hiired närisid juhtmed läbi. Nüüd on aga suur probleem, sest välja on vaja saata abikutse! Kuidas küll enda tehtud viga parandada?

Kohale tuleb Camembert, paks hiir, kes sööb kogu aeg juustu ja kelle nimi on juustust inspireeritud. Ja kes on prantslane. Juhtmed ühendatakse tema vuntsidega ning Camembert ohverdab ennast üldsuse huvides. See PEAKS olema ehk pisut traagilisem stseen, ent see nullitakse koheselt ära kui sõnumit saates käivad elektrilöögid läbi hiire vuntside ning tema nina vilgub punaselt. Aga vähemalt saab sõnum saadetud...?



Samal ajal hakkab laev pooleks murduma, kuid õnneks saab Tentacles enda mustast masendusest üle ning üritab asja parandada. Suur õnneliku näoga kaheksajalg tuleb pinnale ja hoiab laeva senikaua koos, kuni kõik inimesed on suutnud enda taguotsad paatidesse vedada.

BUT WAIT!

Paadid on otsas, ent osad inimesed on ikka veel laeval! Kas keegi mitte ei karjunud enne kõva häälega ruuporisse, et päästepaate jagub KÕIGILE? Hetkeline probleem laheneb iseenesest, sest lõpuks ometi on kohale jõudnud vaalad. Need samad vaalad, kellest me juba pikalt kuulnud oleme, võtavad ülejäänud inimesed selga, seal hulgas ka kapteni, kes parasjagu üritab laevaga põhja minna. Inimesed pääsevad, aga Tentacles otsustab mingil veidral põhjusel tühjast laevavrakist kinni hoida ja koos sellega põhja minna. Järgmine stseen annab vaatajale mõista, et hiiglaslik kaheksajalg on filmi teine rääkiv loom, kes kõigi päästmiseks enda elu annab. Nukker hetk? Ei, järgnev kaader näitab liikuvat kombitsat, vihjates, et Tentacles jäi ellu. Suurepärane näide sellest kuidas tappa suspensi ja kuidas mitte tappa kaheksajalga.

Lõpp on lähedal. Inimesed ja loomad on kõik ühiselt jõudnud New Yorki, mis tähendab seda, et on aeg pidada maha topeltpulmad! Abielluvad nii Don Juan ja Elizabeth (kes on ilmselgelt teineteisele loodud) ning meie peategelane, hiirehärra Top Connors ning jalkahullu blond õde (kes on ilmselgelt teineteisele loodud). Sulgudes olev nali seisneb selles, et kumbki paar ei tea teineteist. Nagu üldse.



Film kulmineerub sellega, et delfiinid ja vaalad ujuvad kesklinnas asuva silla juurde kuulutades, et neil on suurepäraseid uudiseid. Tuleb välja, et Tentacles on elus. Hiiglaslik kaheksajalg tõuseb pinnale ning sel hetkel on absoluutselt kõigil täiesti poogen, et nad RÄÄGIVAD HIIGLASLIKU KAHEKSAJALA JA KARJA DELFIINIDEGA! Kui Elizabethi puhul nähti vajalikuks mainida KUUKIIRTE MAAGIAT, siis peale seda visati igasugune seletamine välja. Laeva kapten räägib filmi lõpus kaheksajalaga nagu see oleks tema jaoks täiesti normaalne igapäevane tegevus! AGA SEE POLE VEEL KÕIK! Teate, kes veel elus on? Camembert. Kuidas? "Ei tea, ei huvita!" tundub olevat filmitegijate üleüldine selgitus.

Kiire recap - üks suurimaid tragöödiaid eales. Death toll: 0.

Film lõppeb tänapäeva New Yorgis, kus vanaisahiir lõpetab oma loo jutustamise ning vanaemahiir ütleb oma lastelastele, et vanaisahiire lugusid pole alati mõtet tõe pähe võtta. Ära sa märgi!

Kolmanda vaatuse lõpp, emotsioon: kurbus. Kurbus, et see film eksisteerib, mitte et seal oleks midagi kurba toimunud.

Kardinad langevad.


...


Ah? Sellel filmil on järg?

Ei!



EI!

TE TEETE NALJA?!

http://www.imdb.com/title/tt1719665/

...



Aa, ja siis on VEEL üks Titanicu multikas, kus on RÄPPIV KOER!

Itaallased.

No comments:

Post a Comment